25 Aralık 2011 Pazar

17 Ekim 1968 Mexico Olimpiyatları

Belki bu olayı biliyorsunuz, bilmeyenler için anlatalım..
 1968 yılı Mexico olimpiyatları, 200 metre yarışı. Yarışı siyahi atlet Tommie Smith birinci, beyaz atlet Peter Norman ikinci, siyahi atlet John Carlos üçüncü olur. Bundan sonrası için iki iddia var. İlkinde iki siyahi atlet Norman’ a gelir ve o günler için devrim belki de provokasyon sayılabilecek bir eyleme katılmasını isterler. İkinci iddiaya göre ise bu eylemi Norman tasarlar ve bu iki siyahi sporcuya önerir. Hangisinin doğru olduğu çok da önemli değil, madalya töreni sırasında bu iki siyahi sporcu milli marş okunduğu sırada ellerine siyah bir eldiven giyerler ve yumruk yaparak havaya kaldırırlar. Daha sonraları yaptıkları açıklamada siyah eldiven siyahi gururu, ayakkabısız siyah çoraplı ayaklar ise ırkçı Amerika' daki siyahi fakirliği temsil etmektedir. Peter Norman’ da desteğini belirtmek için göğsüne “insan hakları için olimpiyat projesi hareketi” rozeti takar. Bunu Martin Luther King Jr.’ In “non-violent protest” şiddet içermeyen protesto fikrinden yola çıkarak planladıklarını belirtirler.
 Dünya ayağa kalkar, bu eylem olimpiyatların önüne geçer, ertesi gün bütün gazeteler bu kareyi birinci sayfadan verir. Sonrasında bu üç sporcunun spor hayatları sona erer, senelerce tehtid ve dışlanma ile yaşarlar.
 Peter Norman ise belki de içlerinde en çok sıkıntıyı yaşayan sporcudur. Avusturalya’ ya döndüğünde tecrit hayatı yaşar, 1972’ de olimpiyatlara katılma hakkı kazansa da götürülmez, evliliği sona erer, işsiz kalır hatta Avusturalya hükümeti ölene kadar onu affetmez. Bunun yanında 1968 yılında olimpiyatlarda kırdığı 200 metre Avusturalya rekoru, 2006 yılında vefat ettiğinde hala kırılamamıştır.
 2006 yılında tabutunu kimler mi taşır? Tommie Smith ve John Carlos..
 Aradan geçen uzun senelerde detaylar da ayrıca ortaya çıkmaktadır. Protesto esnasında çıplak ayaklı olmalarına rağmen sponsor olan Puma’ nın ayakkabılarını platformda tutmuşlardır. 2008 senesinde Puma 40. Yıl şerefine “Tommie Smith Puma Suedes” ayakkabılarını üretir.
Orjinali;
40. yıl için üretilenleri;

 Tommie Smith 2010 yılında altın madalyasını 250.000$' dan açık arttırmaya sunmuş, bu rakamı yakalayacak bir teklif gelmediğinden satmaktan vazgeçmiştir.
http://momentsintime.com/Tommie%20Smith.htm

Hiç yorum yok: