15 Kasım 2016 Salı

O topa öyle vurulmaz...

Birkaç post aşağıda Eren Derdiyok’un muhteşem vuruşuna güzelleme yapmıştık. Geçenlerde oynanan Manchester United maçında Sow adeta nazire yaparcasına inanması güç bir gole imza attı. Kısa bir analiz ve karşılaştırma yapmak istedim bu iki güzel gol için.

Eren’in golünde, adrese teslim bir top atılıyor kendisine, yanlış değilsem bir kısa kullanılan bir korneri Sneijder Eren’e uzun oynuyor. Eren’in demarke vaziyette olması ve topun kendisine ulaşma süresini dikkate aldığımızda vuruşu düşünme, hazırlık yapma şansı var.  

Sow ise garibim, pası Sneijder’den değil, H. Ali’den alıyor. Üstelik bir saniye önce eliyle işaretlediği gibi defansın arkasına değil, kendi arkasına alıyor topu, kontrolü ve ulaşması zor bir şekilde. 



Topun H.Ali'den çıktığı nokta ile, Sow’un arasında çok mesafe yok, Sow’un düşünme ve hazırlık yapmaya vakti de pek yok dolayısıyla. 



Ama kendisi zaten düşünme kısmını genelde pas geçip deniyor bu tip pozisyonlarda, daha önce de örneklerini sunduğu gibi.



Birkaç sene önce, Fenerbahçe altyapısından yetişme Recep Niyaz’ın twitter accountunda, kendisine bir vatandaşın yaptığı yorum aklımda kalmış. Aşağı yukarı şöyle birşeydi: “Bugün antrenman maçında hani bi topa vurdun ya, o topa öyle vurulmaz. Bil istedim…” Bu vatandaş nasıl bir vuruştan bahsediyor bilemiyoruz, muhtemelen ayak içi, ayak dışı vs gibi teknik bir sıkıntı tespit etmiş Recep’in vuruşunda. Röveşata yorumu olduğunu sanmıyorum.

Ama bu topa da böyle vurulmaz herhalde, en azından 100 futbolcudan 99’u böyle bir vuruş denemezdi sanırım. Sırtı dönük kontrol ve orta sahadan ya da kanattan koşu yapan adama pas vermek en cazip opsiyon. Ama tek ve çok düşük ihtimalli bir seçenekte gol şansı vardı. Onu denedi Sow.


Eren’e yaptığımız gibi Sow’a da teşekkür ederek bitireyim.   

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sow da rovaşata sevdası var, top gelirken diğer topçularda 20. sıradaki bu vuruş sow da 5. sırada falan işlem görüyo beyinde,

sowun düşünme ve hazırlık zamanı için katılmıyorum yazıya bu haliyle