22 Ağustos 2010 Pazar

Schuster, Denizli'yle 20 Dakika Lutfenn!!!


Insan, hersey guzel giderken bile bazen icinde bir korku yasar ya? Hani birisi gelip onu bozacakmis gibi yada umulmadik anda beklenilmeyen bir aksilik yasayacakmis gibi... Bunlari uzatabiliriz. Eger bazen ic gudulerinize guveniyorsaniz, bu dusundukleriniz bir gun karsiniza cikabilir. Evet bugun Besiktas hakkinda 4 gun oncenin ilk 11 ini sahada gordugumde bu kurt icime dustu ve kemirmeye baslamisti. O gun macta olmama ragmen icimden bir seyler karalamak gelmedi. Herkesin Besiktas'i yere goge sigdiramamasina ragmen. Ama bugun gordum ki icimi kemiren o kurt bos yere orada degilmis. Cok guzel ders oldu. Basta taraftar olmak uzere, sevgili yonetime ve tabiki de Schuster'e. Umit ediyorum buradan ders cikarilacaktir. Burada sevgili Hoca'dan ricam M.Denizli'den 20 dakikasini kendisine ayirmasi ve bu takimin gecmisi hakkinda bilgi, gelecegi hakkinda da fikir almasidir. Besiktas'a olan sevgisi Lig TV deki programda bile gozlerinden okunan Hoca, bu teklife hayir demez sanirim.

Schuster, Viktoria Plzen macinin ilk yarisindan sonra olmayacaklari gordugunu dusunmustum ve artik buna gore onlem ve onceliklerini belirleyecektir fikri olusmustu bende ki yanilmisim. Hala o gunku fantezisinden donmedigini ve o macin 2. yarisi ve rovansindaki kadro yapisinin bir gecis asamasi oldugunu daha helsinki macinda gorduk. Bugun ise bu fantezinin ne kadar pahaliya patladigi kaledeki 2 gol ve hicleri oynamakla ortaya cikti. Sonucunda ise oyundan cikan futbolcularin hepsi isliklarla ugrandi ki ligin 2. haftasinda bunlarin yasanmasi, taraftardaki (bence bu sadece tribundeki 25 bin kisi icin degil) durumun vahametinin boyutlarini ortaya cikardi.
Schuster artik sazi eline almali ve yonetimin sovunun onune gecmelidir ve karizmasi bunu yapmaya yeterlidir. Mustafa Denizli (benim icin cok buyuk birisidir, sirf bu yuzden bile diyebilirim) bunlari yapmisti ve onlari sahne gerisine gondermisti. Bu yuzden en son soyleyecegimi en basta soyleyeyim, bu takim, Delgado ve Tabata kamburundan kurtulmalidir. Biz o paralari artik kabullendik, yonetimde kabullenmelidir.

Futbolcular isinmaya ciktiginda gozlerim Guti ve Necip'i aradi. Inanin, Delgado'yu sahada gorunce beynimden vurulmusa dondum. Once Guti yorgun olabilir diye kendimi teselli etmeye calisirken de baktim Necip de yok aralarinda, macin sonunu baslamadan yasadim dersem ne yalan soylemis ne de abartmis olurum. Sahadaki kadro ne 4-4-3 ne de 4-4-2 oynayabildi. Ne oynadigini Schuster anladi mi ondanda emin degilim. Ernst-Delgado-Nihat orta sahasi ortada yoktu. Delgado ne oyunun icine girebiliyordu ne de savunmaya katkida bulunabiliyordu. Burada Guti olsa farkli mi olurdu? Sorunun cevabinida ilk golden sonra gorduk ki tabiki hayir. Sorun orta saha da Ernst'in yaninda Necip'in olmamasiydi. Bu takimin yabancilari belirlenecekse Q7, Guti ve Ernst'in yanina Fink mutlaka eklenmelidir ve benim fikrim yeni sezondaki basari buradan gececektir. Bu takim oyuna sag bek Toraman sol bek Uzulmez, ortada Ernst ve Necip ve ileride de Bobo ile cikmalidir, ki bu kadro takimin yenilmesinin onune gececektir (Sivok'u malasef ki yazamiyoruz). Bundan sonra bunlarin yanina yazilacak her isim takimin galibiyetinin ve guzel oyununun seklini gosterecektir.

Bugun, Besiktas orta sahaya bir turlu hakim olamadi ve bunun en buyuk sebeplerinin basinda IBB nin guclu ve mucadeleci oyunculardan olusan orta sahasinda Delgado ve Nihat'in kaybolmasi sebebiyle Ernst'in tek basina kalmasiydi. Orta saha cokunce takim geriden top cikaramaz oldu. Bir ara Ferrari ve Ersan sedece kendi aralarinda 3-4 pas yapip topu ileriye sisirerek oynamaya basladilar. Burada da hava topunu kazanip oyunu ileride tutmak adina Holosko hicbir varlik gosteremedi. Eger boyle bir planin varsa neden bu isi Besiktas'ta en iyi yapabilecek isim olan Nobre yerine Holosko'yla basladin? Delgado geriye gelip topu almada veya orta sahada aciga kacmayi basarip topu alip oyun kurma konusunda hicbir sekilde basarili olamadi ve bunu ben su ana kadar da goremedim. Ernst'in tek basina 30-40 metrelik alani kontol etmesi imkansizdi. diger bir orta saha (sanirim gorevi Holosko'ya yakin oynamak olan) elemani Nihat ise bugun ne yapti bilmiyorum. Nihat artik bu sekilde oyanayacaksa takima zarar veriyor. Isliklanmasi ise bence gecen sene Rustu'ye yapilandan sonra ki en buyuk ayipti. Ileri 3 lude yer alan Q7 topu her ayagina aldiginda IBB savunmasi ve orta sahasi 2-3 kisiyle bastilar. Besiktas orta sahasinin yetersiz olmasi onun aralarda sikisip top kayiplarina veya gereksiz topla oynamalarina sebep oldu. Onceki maclarda gordugumuz yardima kosan orta sahayi goremedik cevresinde. Hilbert'in oyundan cikmasina bir anlam veremsemde bunun sebebi iyi oyunu degil sahada ondan daha kotu olanlar ve arkasinda Erhan gibi rezil bir sag bek'in olmasiydi. Bu soylediklerimin hepsi macin 15. dakikasindan itibaren kendini gosteriyordu ve burada Ben hoca'dan (dakikanin erken olmasinin onemi yok) hatasini gorup Necip-Guti-Ekrem uclusunu sahaya surup Erhan-Nihat-Delgado uclusunu cikartmasini bekledim ama goremedim. Eger degisiklikler boyle olsaydi sahadan galibiyetle ayrilma olasiligi cok kuvvetliyidi.

Bugun bir seyi daha iyi gorduk ki, genis alanda Ferrari bu takimin ihtiyaci olan stoper degil. Kendisini cok severim ve hala da kalmasini isterim ama bugun ne oyun kurmada ne de rakip ataklarinda istenilen seviyede olamadi. Noatsamisa'nin yazilarinda belirttigi ama benim bugune kadar katilmadigim acik alan oyununu oynaya bilen stoper transferinin onemini gorduk. Eger defansi bu kadar ileride oynamayi dusunuyorsan onceligin Robinho degil bu bolgeyi doldurmak olmali. Yoksa daha coook kolay gol yeriz bugun yediklerimiz gibi.

Bu takimdan Tabata-Delgado ve Holosko gitmeden biz daha cok bu suprizlerle karsilasiriz. Yarindan itibaren bu uclu kiralaniyor mu yoksa satiliyor mu karar verilmeli ve bu yukten kurtulunmalidir. Ayrica Necip-Ernst-Guti ve Bobo bu takimin vazgecilmezi olmalidir. Bugun Bobo'nun varliginin onemini yoklugunda daha iyi gorduk.

Herseye ragmen enseyi karartmaya gerek yok. Bu takim belirli taslari yerinden oynatmadigimiz surece Spor Toto Super Liginin en iyisidir diye iddiali konusabilirim.

4 yorum:

soon dedi ki...

8 ganyanı vardı ibb nin, aynen oynadım yakaladım abi..hersene yeniyo bu takım sizi ya benim hatırladığım.

soon dedi ki...

bilgi:
TRANSFER : Mathias Delgado, BAE takimlarindan Al Jazire takimina transfer oldu.

Canto dedi ki...

Al Jazire Tabata'yı da bonus olarak almak istiyormuş. Sanıyorum Delgado nun bedelini duyup da -beleş cevabı alınca, - harbi mi lan, başka var mı böyle? diye sordular... Bu böyle Finf - Ferrari'ye kadar gidebilir.

Hayyam güzel yazın için tebrikler. Maçın geniş özetini izledim sadece gene de bir iki yorumda bulunmak isterim. Öncelikle Fink lazım demişsin, mukavelesi donmadı mı onun, federasyona bildiriliyor felanü, dondurduk, çözdürdük, çocuk oyuncağı olmasa gerek. Unutun Fink i yani. Ferrari yere göğe sığmıyordu geçen sene, bu sene dipte, böyle saçmalık olur mu? Bence problemin açık alan oyuncusu olmaması ile ilgisi yok, problem Schuster'in defans anlayışında. 20. dakikada 5 kez ofsayta yakalanmış IBB, bunların bir ikisi çok yakın mesafe ofsaytlardı gördüğüm, bir tanesi ofsayt da değildi. Bu derece risk içeren bir taktiğe bir anda adapte olabilmek kolay iş değil. Quaresma için topla oynamak zorunda kaldı, yardım gelmedi gibi bir ifaden var, ben bu adamı bugüne dek izlediklerimle doğru tanıdıysam bu adam topla gereksiz oynamalarıyla daha çok tepki görür taraftardan. En olmayacak hareketleri, adam geçmeleri de yapar o da ayrı. Son olarak Mustafa Denizli ile 20 dk, iyi bir fantezi olmuş. Benim büyük takımların teknik direktörleri ile ilgili algım şu: adamların herbiri kendisini tanrı gibi görüyor. Ne Schuster böyle bir talepde bulunabilir, ne de Denizli kabul eder bence. Bir de Denizli'den, içindeki BJK sevgisi isterse gözlerinden aksın, klüpten ayrılış sürecinde yaşananlardan sonra böyle birşey beklemek de biraz saflık olurdu BJK yönetimi için herhalde.

hayyam dedi ki...

@Omer,
Bu galibiyet IBB nin degil bir nevi Schuster'in hediyesi diyebilirim. Besiktas mac boyunca orta sahayi ele alamadi ki bugune kadar oynadigi ve kazandigi maclardaki en buyukartisi buydu. Yoksa bu takim ters dusuncesine katilmiyorum. Besiktas surekli bir sistemle oynasa ve IBB de bu sebeple yense anlarim...

@ canto

Evet M.Denizli dusuncesi fanteziydi ve bende bunun olmayacagini biliyorum ama istemek farkli sanirim.
Fink konusuna gelecek olursak, sozlesme sadece 2 aylik bir sure icin donduruldu ve bu surede 31 agustostan once bitiyor. Eger Besiktas bu sure icinde yeni bir yabanci almaz veya alsa bile baska bir yabanci futbolcu gonderirse, bunun anlami Fink bu takimda kaliyor demek.
Her zaman iddia ettigim dusunceyi tekrar yinelemek isterim: Eger Turkiye'de basarili olmak istiyorsan bu ortasahanin guclu olmasiyla esdegerdir. Bu takimdan gitmesi gereken diger 2 yabanci Tabata ve Holosko'dur. Cunku elinde hala Yusuf varken Guti'yi belirli maclarda onunla yedekleyebilirsin. Ayrica kupa maclari icin o bolge oyuncusu olarak Onur'da denenebilir.
Q7 bu takimda cok is yapar, yeterki arkasindan Ibo veya Ismail karsisindan da bir orta saha oyuncusu yardima gelsin.

Son soz: Klose ismi geciyor, bence Robinho ya gore daha yararli ve daha ucuz olacagindan tercih edilmesi daha mantikli...